Search

Brengt de zaak verder

Nieuws      Vacatures

Search

Brengt de zaak verder

Soepeler regulier uitstelbeleid Belastingdienst

Om ondernemers met tijdelijke betalingsproblemen meer te ondersteunen, versoepelt de Belastingdienst het beleid voor uitstel van betaling vanaf 1 oktober 2022.

Vervallen 100%-zekerheidseis

Tot 1 oktober 2022 gaf de Belastingdienst bij betalingsproblemen alleen uitstel van betaling en een betalingsregeling als de ondernemer zekerheid kon geven, bijvoorbeeld met een bankgarantie of een hypotheekrecht. Vanaf 1 oktober 2022 heeft de Belastingdienst de mogelijkheid om af te zien van deze zekerheidseis.

Vooral kleine ondernemingen

De mogelijkheid om af te zien van de zekerheidseis betekent niet dat de Belastingdienst nooit meer om zekerheid zal vragen. De Belastingdienst zal dit vooral niet meer vragen bij kleine ondernemingen die tijdelijk financiële problemen hebben, omdat kleine ondernemingen niet altijd in staat zijn om zekerheid te bieden.

Let op! Als de hoogte of aard van de belastingschuld of het aangifte- en betalingsgedrag van de ondernemer hiertoe aanleiding geeft, zal de Belastingdienst altijd om zekerheid blijven vragen.

Nader uitstel van betaling na kort uitstel

De Belastingdienst voert vanaf 1 oktober 2022 nog twee andere versoepelingen door. Zo kan de ondernemer vanaf 1 oktober 2022 alsnog verder uitstel van betaling en een betalingsregeling krijgen nadat hij eerder al kort uitstel van betaling kreeg. Tot 1 oktober 2022 bestond deze mogelijkheid niet.

Verklaring derde deskundige

Verder is bij een verzoek om langer dan twaalf maanden uitstel van betaling geen verklaring van een externe deskundige meer nodig bij een belastingschuld onder de € 20.000.

Let op! Langer dan twaalf maanden uitstel van betaling is alleen mogelijk bij bijzondere omstandigheden. Van zo’n bijzondere omstandigheid is sprake als een ondernemer (hoofdzakelijk) door een oorzaak buiten zijn invloed in tijdelijke liquiditeitsproblemen komt.

Definitief langere betalingsregeling

Tot slot voert de Belastingdienst twee tijdelijke regelingen definitief in. Zo stond de Belastingdienst van 1 april tot en met 30 september 2022 tijdelijk toe dat de termijn van een betalingsregeling aanvangt vanaf het moment dat de Belastingdienst de betalingsregeling bij beschikking toestaat. De maximale termijn van een betalingsregeling voor ondernemers bedraagt, behoudens bijzondere omstandigheden, twaalf maanden. Deze termijn vangt normaal aan vanaf de uiterste betaaldatum van de belastingaanslag. Door de latere aanvangsdatum ontstond in feit een langere betalingsregeling. Deze regeling geldt vanaf 1 oktober 2022 definitief.

Uitstel van betaling motorrijtuigenbelasting

Ook de mogelijkheid om uitstel van betaling te vragen voor de motorrijtuigenbelasting wordt definitief ingevoerd vanaf 1 oktober 2022.

DEEL DIT BERICHT