Search

Brengt de zaak verder

Nieuws      Vacatures

Search

Brengt de zaak verder

Reikwijdte terugwerkende kracht sectorindeling bekend

Betaalde een werkgever te veel premies omdat hij in een verkeerde sector was ingedeeld? Dan was het volgens de Belastingdienst vanaf 29 juni 2018 niet meer mogelijk om met terugwerkende kracht ingedeeld te worden in de juiste sector. De Hoge Raad zette daar in september 2021 een streep doorheen.

De Belastingdienst heeft nu bekendgemaakt welke reikwijdte de terugwerkende kracht volgens haar heeft.

Sectorindeling

Werkgevers worden van rechtswege ingedeeld in een bepaalde sector op basis van hun activiteiten. De inhoudingsplichtige, ofwel de werkgever, kan met goede argumenten de Belastingdienst verzoeken tot aanpassing van de sectorindeling.

Vanaf 29 juni 2018 17.00 uur was het echter niet meer mogelijk dit met terugwerkende kracht te doen.

Te veel betaalde premies

Het niet verlenen van terugwerkende kracht van de sectorindeling heeft tot gevolg dat als een inhoudingsplichtige te veel premie betaalde door de onjuiste sectorindeling, het niet mogelijk is om de te veel betaalde premies achteraf terug te vorderen.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelde dat het op 19 juni 2019 invoeren van de wettelijke maatregel met terugwerkende kracht tot 29 juni 2018 in strijd is met Europees recht. Dit betekent dat voor herzieningsverzoeken die na 29 juni 2018 17.00 uur bij de Belastingdienst zijn binnengekomen toch sectorindeling met terugwerkende kracht mogelijk is.

Tussen 29 juni 2018 én 20 juni 2019

De reikwijdte van het oordeel van de Hoge Raad is volgens de Belastingdienst echter minder groot dan gedacht. Alleen verzoeken om indeling in de juiste sector die zijn ingediend tussen 29 juni 2018 17.00 uur en 20 juni 2019 zullen alsnog leiden tot een sectorindeling met terugwerkende kracht.

Let op! De Belastingdienst geeft aan verzoeken alleen nog in behandeling te nemen als nog niet eerder al definitief en onherroepelijk op het verzoek om indeling in de juiste sector is beslist. Diende u een verzoek in, wees de Belastingdienst dit af en ging u niet in bezwaar/beroep? Dan gaat de Belastingdienst dus niet alsnog terugwerkende kracht verlenen aan de sectorindeling.

De Belastingdienst verleent ook geen terugwerkende kracht aan de sectorindeling als uw verzoek vanaf 20 juni 2019 bij de Belastingdienst binnenkwam.

Let op! Voor de Belastingdienst is het wel altijd mogelijk om de sectorindeling met terugwerkende kracht aan te passen wanneer de onjuiste sectorindeling in het verleden gepaard ging met een te lage premieafdracht.

DEEL DIT BERICHT