Search

Brengt de zaak verder

Nieuws      Vacatures

Search

Brengt de zaak verder

Niet de juiste SBI-code? Misschien toch TVL

Onder druk van de rechter heeft de staatssecretaris van EZK besloten om de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) toch te verstrekken aan drie ondernemers die niet aan de eisen inzake de SBI-code voldoen. Het is nog onduidelijk of ook andere ondernemers hiervan kunnen profiteren.

TVL

De TVL voorziet in een tegemoetkoming in de vaste lasten van ondernemers die door corona minstens 30% omzetverlies hebben geleden. De TVL werd tot 1 januari van dit jaar alleen verstrekt aan ondernemers die op basis van hun SBI-code tot de juiste branche behoorden.

Hoofd- of nevenactiviteit?

De SBI-code wordt door de Kamer van Koophandel verstrekt op basis van de hoofdactiviteit van een bedrijf. Sommige ondernemers claimden de tegemoetkoming ondanks dat ze niet de juiste SBI-code hadden. Ze voerden aan dat hun nevenactiviteiten inmiddels hun hoofdactiviteit vormden en dat ze met deze nevenactiviteiten wel tot de betreffende branche behoorden. Hun aanvragen werden echter afgewezen, waarna ze naar de rechter stapten.

Oordeel rechter

De rechter was van mening dat bij de bepaling van de hoofdactiviteit van een bedrijf niet automatisch mag worden uitgegaan van de gegevens van de Kamer van Koophandel als de ondernemer deze bestrijdt. De rechter besliste dat de staatssecretaris de afwijzing van de TVL daarom nader moest motiveren.

Alsnog TVL

Het ministerie besloot daarop de drie ondernemers die de zaak voor de rechter hadden gebracht, alsnog TVL te verstrekken. Het is niet duidelijk of het ministerie ook alle overige bedrijven die op basis van soortgelijke motieven bezwaar hebben aangetekend, tegemoet zal komen.

Tip! Heeft u voor uw bedrijf TVL aangevraagd en is dit vanwege vergelijkbare argumenten afgewezen, ga dan in bezwaar bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Heeft u vragen over de TVL, contact met ons op“>neem dan contact met ons op.

DEEL DIT BERICHT