Nieuws      Vacatures

Brengt de zaak verder

ING: Sectoren die nu het hardst krimpen laten in 2021 de hoogste groei zien

AMSTERDAM – De sectoren die in 2020 door de coronacrisis het hardst krimpen laten in 2021 ook de hoogste groei zien, al herstellen ze niet volledig. Want ook als het coronavirus verdwijnt, blijven bedrijven de economische gevolgen ondervinden van een oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid. Hierover bericht het ING Economisch Bureau in het vandaag gepubliceerde Vooruitzicht Sectoren.

Er blijft veel onzekerheid over het verloop van de corona-uitbraak. Als het virus onder controle is, kunnen veel sectoren volgend jaar wel grotendeels herstellen”, aldus senior econoom Maurice van Sante van het ING Economisch Bureau. “Omzetvolumes van voor de coronacrisis worden echter in de meeste sectoren ook dan nog niet gehaald.”

Van alle sectoren gaat de horeca door het diepste dal. De gedwongen sluiting van horecagelegenheden, de internationale reisbeperkingen en het verbod op evenementen en bijeenkomsten zorgde voor een enorme omzetdaling in de eerste helft van 2020. De versoepeling van de coronamaatregelen is bovendien een doorstart met de handrem erop. Ook in de tweede helft van 2020 zal de omzet nog beduidend lager zijn dan normaal, aldus ING.

In het basisscenario van ING, waarbij wordt uitgegaan van het uitblijven van een tweede algehele lockdown, verwacht ING voor 2021 een flink herstel voor de horeca. Het omzetniveau van voor 2020 wordt echter nog niet bereikt. 

Bekijk de Vooruitzicht Sectoren van ING hier.

bron: ING

ballpen-blur-close-up-461077

DEEL DIT BERICHT