Search

Brengt de zaak verder

Nieuws      Vacatures

Search

Brengt de zaak verder

Hoge Raad beperkt aftrek btw op woning met zonnepanelen

Als u uw woning voorziet van zonnepanelen, is de btw op deze zonnepanelen in beginsel aftrekbaar. Of de btw op de woning zelf door de plaatsing van de zonnepanelen ook aftrekbaar is, is nog maar de vraag. Dit volgt uit een recent arrest van de Hoge Raad.

Btw zonnepanelen

Dat de btw op de zonnepanelen zelf aftrekbaar kan zijn, volgt uit het feit dat de opgewekte energie wordt teruggekeerd aan de energiemaatschappij. De eigenaar van de zonnepanelen opereert hiermee als ondernemer.

Btw op woning ook aftrekbaar?

Er wordt al jaren gediscussieerd en geprocedeerd over de vraag of ook de btw op de woning waarop de zonnepanelen zijn bevestigd, aftrekbaar is. De woning is immers noodzakelijk voor de bevestiging van de zonnepanelen en zou daarom ook tot het ondernemingsvermogen voor de btw moeten kunnen worden gerekend, zo is de redenering.

Hoge Raad akkoord

In 2017 had het hof Arnhem de aftrek van btw op een woning waarop zonnepanelen waren geplaatst, toegestaan. Deze woning behoorde tot het ondernemingsvermogen van de belastingplichtige. De btw op het deel van het dak waarop de zonnepanelen waren geplaatst, kwam volgens het hof voor aftrek in aanmerking. De Hoge Raad ging hiermee akkoord.

Hoge Raad niet akkoord

Onlangs besliste de Hoge Raad in een vergelijkbare situatie dat de btw op een deel van de woning door plaatsing van zonnepanelen niet aftrekbaar is. In deze zaak ging het om een dga die een werkruimte in zijn woning aan zijn bv verhuurde. De dga kon de woning dus ook niet tot het ondernemingsvermogen rekenen, wat een mogelijke verklaring voor de andersluidende visie van de Hoge Raad kan zijn.

Rechtstreeks en onmiddellijk verband

Volgens het arrest dient er een ‘rechtstreeks en onmiddellijk verband’ te bestaan tussen de aankoop van de woning en de te leveren zonne-energie. Volgens de Hoge Raad is onvoldoende aangetoond dat dit verband bestaat en dus staat de Hoge Raad de aftrek van de btw op een deel van het dak niet toe.

Heeft u vragen over de aftrek van de btw op zonnepanelen, neem dan contact met ons op.

DEEL DIT BERICHT