Search

Brengt de zaak verder

Nieuws      Vacatures

Search

Brengt de zaak verder

Geen aftrek btw zonnepanelen bij onbelaste verhuur

Als ondernemer kunt u in beginsel de btw op zonnepanelen aftrekken. Dat geldt echter niet als u het gebouw waarop de zonnepanelen bevestigd zijn, onbelast verhuurt en de levering van elektra een bijkomende prestatie is voor de verhuur.

Bijkomende prestatie

Levert u verschillende prestaties, dan moet voor de btw in beginsel voor iedere prestatie het daarvoor geldende btw-tarief worden toegepast. Is er echter sprake van een ‘bijkomende prestatie’, dan volgt het btw-tarief van deze prestatie het btw-tarief van de hoofdprestatie. Is de hoofdprestatie vrijgesteld, dan geldt dat ook voor de bijkomende prestatie.

Verhuur tennisbanen

In een rechtszaak bij de rechtbank Noord-Nederland ging het om de verhuur van tennisbanen in een tennishal. De tennisbanen werden vrijgesteld van btw verhuurd. Op het dak van de tennishal waren zonnepanelen geplaatst, waarvan de btw was teruggevraagd. De inspecteur was hiermee echter niet akkoord gegaan.

Wanneer bijkomend?

Volgens de rechtbank bleek uit de feiten dat er sprake was van één prestatie en dat de levering van energie dus als bijkomende prestatie moest worden aangemerkt. Van belang was onder meer dat er maar één elektriciteitsmeter was en dat dus niet per tennisbaan kon worden bijgehouden hoeveel energie er verbruikt werd.

Niet afzonderlijk gefactureerd

De verbruikte energie werd ook niet afzonderlijk in rekening gebracht. Uit niets bleek dat dit wel de bedoeling was geweest. De naheffing plus boete bleven dan ook in stand.

DEEL DIT BERICHT