Nieuws      Vacatures

Brengt de zaak verder

Crowdfunders toegelaten tot garantieregeling overheid

De overheid verruimt de garantieregeling voor alternatieve financiers en laat nu ook crowdfundpartijen toe tot de borgstellingsregeling BMKB-C. Geldvoorelkaar.nl is de eerste partij die laat weten toegelaten te zijn tot het programma.

Toen de overheid de garantieregeling BMKB-C in het leven riep, werd al snel duidelijk dat deze nauwelijks voor extra kredietruimte voor ondernemers zou zorgen. Marktpartijen klaagden over de gecompliceerde opzet van de regeling en marktverstoring. De onlineleners moesten duur geld uit de markt halen, terwijl banken nagenoeg gratis op de kapitaalmarkt terecht konden. Ze spraken van ‘oneerlijke concurrentie’, zeker nadat de overheid een maximale rentevergoeding van 4% had ingesteld voor alternatieve financiers. Daarmee kwam het sommetje niet uit.

Kansrijk

Grote kans dat crowdfunding daar minder last van heeft. Platformen als Geldvoorelkaar.nl halen financiering op bij particuliere beleggers en fungeren alleen als tussenpersoon. Nu de BMKB-C verruimd wordt, kunnen particuliere en zakelijke crowdfundinginvesteerders direct in ondernemingen beleggen en, als het mis gaat, een beroep doen op de beschermingsconstructie van de overheid.

Daarmee komt de kredietverlening aan ondernemers mogelijk weer enigszins op gang. Marktplaatsleners zijn de afgelopen maanden heel terughoudend geworden met hun kredietverstrekking en ook de banken houden de voet op de rem. Eerder deze maand bleek dat Nederlandse banken nauwelijks coronakredieten aan kleine bedrijven verstrekken. Van de €750 mln die klaar ligt voor bankkrediet met een overheidsgarantie tot 95%, werd tot nu toe slechts €22 mln uitgekeerd.

Extra eisen

Om gebruik te maken van de regeling moest Geldvoorelkaar.nl wel met extra zekerheden over de brug komen. Het platform is daarvoor een samenwerking aangegaan met een anoniem gebleven institutionele investeerder. Bij financieringen met de borgstellingsregeling wordt 40% door de institutionele partij ingebracht. De overige 60% wordt gefinancierd door het publiek, laat het fonds weten. De overheid staat met de garantieregeling borg voor maximaal 75% van de verstrekte overbruggingsfinanciering.

De regeling wordt pas tegen het einde van de zomer opengesteld. De komende weken besteedt het crowdfundplatform aan het inrichten van het aanvraagproces.

De sector van onlineleners is sinds het uitbreken van de coronacrisis overal in de wereld krakend tot stilstand gekomen. Hun geldschieters, vaak institutionele beleggers, maken pas op de plaats. En ook de leners zelf zijn extra voorzichtig geworden, nu ze niet meer goed in kunnen schatten waar de risico’s in hun leenboek zitten.

CorrectieIn een eerdere versie van dit artikel stond dat Geldvoorelkaar de eerste crowdfundingpartij is die gebruik mag maken van de staatsgarantie. Dat is niet correct. Ook NLInvesteert en StartGreen Capital (o.a. OnePlanetCrowd) mogen een beroep doen op het RVO-fonds.

bron: FD.NL

analysis-close-up-coffee-1179800

DEEL DIT BERICHT