Nieuws      Vacatures

Brengt de zaak verder

Corporate finance

Corporate Finance is een term waar je als ondernemer vast wel bekend mee bent of eens hebt gehoord. Maar wat houdt dit begrip nu eigenlijk precies in? Corporate Finance heeft alles te maken met het totaalpakket van activiteiten en handelingen met betrekking tot het totale kapitaal en de financiële activiteiten van een onderneming. 

Het is het vakgebied binnen financiën dat gaat over alle financiële beslissingen binnen ondernemingen. Het belangrijkste doel van corporate finance is om een maximaal rendement te behalen en behouden van de totale aandeelhouderswaarde van een onderneming. Alle activiteiten die onder dit begrip vallen moeten er voor zorgen dat de onderneming gezond blijft, voor zowel op de korte termijn als de lange termijn. Bij strategische beslissingen voor de lange termijn kan er worden gedacht aan het verkopen van een bedrijf, bij beslissingen voor de korte termijn kan er worden gedacht aan de kaspositie.

Onze corporate finance adviseurs kunnen jouw onderneming helpen bij deze beslissingen, door bijvoorbeeld eerst financiële analyses uit te voeren. Doordat wij deskundigen hebben op alle gebieden binnen financiën, kunnen wij een passende oplossing vinden voor iedere situatie.

Wij vinden het belangrijk om aan de korte termijn te denken, maar zullen ook zeker met je meedenken over de toekomst van de onderneming. Neem contact op met onze accountants voor meer informatie en dan kunnen we bespreken hoe wij jou kunnen helpen!

De-Hooge-Waerder-Bart-Henk

Wilt u geholpen worden door onze Corporate Finance adviseur Bart Gijsbers?

Meer over onze corporate finance diensten

Meer over juridische diensten

Financiering

Heb jij ambitieuze bedrijfsplannen en wil jij een onderneming beginnen? Of heb jij al een onderneming, maar wil je deze uitbreiden? Ga jij een bedrijf overnemen of wil jij over de grens je bedrijf opbouwen? Ongeacht in welke fase jouw onderneming is, het opzetten en beheren begint bij het hebben van genoeg geld.

Zonder financiering komt je haast nergens als ondernemer met ambitieuze plannen. Wat verstaan we onder een financiering? Financiering is eigenlijk een ander woord voor geld lenen, want er wordt geld geleend bij een kredietverstrekker. Dit geld kun je gebruiken om in je onderneming te stoppen, waar je anders zelf niet genoeg geld voor zou hebben gehad. De financiering moet wel passen bij je bedrijfsactiviteiten en ook niet te veel risico’s met zich meebrengen. Het blijft immers een lening. Er zijn meerdere vormen van een financiering mogelijk. Welke voor jou de beste oplossing is verschilt per situatie, aangezien niet iedere situatie van ondernemers natuurlijk hetzelfde is. Daarom vraagt dit om een op maat gemaakt plan. Onze accountants kunnen jou advies geven wat voor soort financiering jij nodig hebt voor jouw bedrijfsplannen.

06

Zoals gezegd zijn er meerdere vormen van financiering, maar welke zijn dat dan? Enkele voorbeelden zijn: een persoonlijke lening, een doorlopend krediet, een leasecontract, financial lease, private investeerder, crowdfunding, financier uit de omgeving, participatiemaatschappijen, overnamefinanciering, gestapelde financiering, etc. Dat zijn een heleboel vormen van financiering. Nogmaals, welke vorm van financiering de beste optie is verschilt per ondernemer en type onderneming. De zojuist genoemde types financiering zijn onder te verdelen in een externe- en interne financiering. Eigenlijk zegt de naam het zelf al; een externe financiering is een financiering die door iemand anders wordt verstrekt en een interne financiering of zelffinanciering komt uit het kapitaal van de onderneming zelf. Wil jij niet te veel risico lopen en een passend aanbod? Onze financieringsspecialisten helpen jou hier graag bij.

Een financierder is iemand die zijn of haar kapitaal beschikbaar stelt ter financiering. Dit wordt ook wel een financier of geldschieter genoemd. De bekendste financierders zijn toch wel de bank en investeerders, maar tegenwoordig zijn er veel nieuwe financierders op de markt. Om een financiering te kunnen ontvangen, moet je een verzoek indienen. Een financierder besluit dan of hij of zij genoeg potentie in jouw bedrijfsplannen ziet om er geld in te steken. Voordat je op zoek gaat naar financiering wil je dus een goed beeld hebben van jouw financieringsbehoefte en de mogelijkheden. Je hebt hoogstwaarschijnlijk maar één kans om die financiering aan te vragen, dus denk hier goed over na. Met dit soort vraagstukken kunnen onze corporate finance adviseurs jou helpen. Samen komen we tot een oplossing!

Overname begeleiding (aan- en verkoop)

Een bedrijfsovername is een grote stap en een zeer complex proces. Als ondernemer wil je natuurlijk dat deze bedrijfsovername probleemloos verloopt. Een goede overname begeleiding hierbij is dan ook erg belangrijk. Dit geldt zowel voor de kopende als de verkopende partij. Er komen namelijk erg veel zaken bij kijken en het vergt kennis van verschillende specialiteiten.

En daar komen wij om de hoek kijken! Wanneer je een bedrijf wilt kopen of verkopen, kunnen wij het traject begeleiden waardoor jij je als ondernemer gewoon lekker kunt focussen op je business. Van het verkoopklaar maken van je bedrijf, tot en met het ondertekenen van de intentieverklaring en het koop- of verkoopcontract bij de notaris. Onze accountants regelen alles voor je, zodat jij je er niet druk om hoeft te maken. Het afstemmen van juridische, fiscale en financiële aspecten zijn belangrijk en onze ervaren corporate finance adviseurs halen het beste resultaat uit de onderhandelingen. Indien nodig betrekken zij onze accountants, juristen en belastingadviseurs in het overnameproces. Wij streven naar een zo soepel mogelijke overname begeleiding en zullen samen met jou gericht naar de toekomst van het bedrijf kijken.

De Hooge Waerder

Heb je besloten om een bedrijf te kopen en weet je ook al welk bedrijf? Gefeliciteerd! Zo niet, onze adviseurs kunnen jou helpen bij het vinden van de juiste match. Wat kun je verwachten en waar krijg je allemaal mee te maken bij de aankoop? De voorbereiding is een belangrijke fase waarbij jij jouw wensen en eisen kunt formuleren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je alle benodigde juridische en financiële informatie over het bedrijf van te voren hebt ontvangen. Onze adviseurs kunnen hierin een actieve rol spelen door te controleren of de benodigde informatie is verstrekt. Ook kunnen zij al jouw overige vragen beantwoorden, zoals: hoe regel ik de financiering? Wat is de waarde van de onderneming en is de vraagprijs realistisch? Is er concurrentie? Hoe is de markt waarin de onderneming zich bevindt? Vraag maar raak aan onze adviseurs!

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom jij jouw onderneming verkoopt. Deze kunnen juridisch, strategisch, financieel, emotioneel of een combinatie zijn. Waar krijg je allemaal mee te maken tijdens de verkoop van jouw onderneming? De verkoop van jouw onderneming is een belangrijke stap en ook hier is de voorbereiding een belangrijk proces. Allereerst wil jij natuurlijk de juiste koper vinden, of wellicht heb je die al gevonden. Onze adviseurs kunnen jou helpen bij dit proces. Daarna stel je de waarde vast van je bedrijf. Dit klinkt makkelijker dan gedaan, maar ook hier kunnen wij jou bij helpen. Ook is het essentieel om te beslissen wanneer jij jouw onderneming wilt verkopen, dit kan zo snel mogelijk zijn of juist over een aantal maanden of jaren. Bovenstaand proces is natuurlijk heel kort uitgeschreven. Neem contact op met onze adviseurs zodat wij jou uitgebreid kunnen adviseren!

Bedrijfswaardering

Ga jij jouw onderneming verkopen en wil je weten wat de bedrijfswaarde is? Ook is de waarde van het bedrijf van belang wanneer je van plan bent een andere onderneming over te nemen of wanneer je bedrijfsopvolging overweegt. In alle gevallen is de bedrijfswaardering een erg belangrijk onderdeel in het proces.

Veel ondernemers zullen zich niet dagelijks bezighouden met de waarde van hun bedrijf, terwijl dit toch belangrijke en interessante informatie is. Tijdens het verkoopproces van je onderneming is dit een onmisbare stap tijdens de onderhandeling. De verkoper en koper willen beide natuurlijk weten wat de totale verkoopprijs is van de onderneming. Met een goed onderbouwde waardebepaling, sta je sterker en het helpt bij het bepalen van de uiteindelijk prijs van jouw bedrijf. Daarnaast krijg je met de bedrijfswaardering een beter inzicht in je onderneming en kun je beter richting geven aan je vervolgstappen. Zo kan dit voor stakeholders erg belangrijk zijn om inzicht te hebben in de waarde van het bedrijf. Op deze manier voeg je nog meer waarde toe aan jouw onderneming.

De Hooge Waerder

Bedrijfswaardering is het inschatten van de prijs van jouw onderneming. Oftewel, wat jouw onderneming waard is. Dit kan voor meerdere doeleinden zijn. Het bepalen van de waarde kan afhankelijk zijn van meerdere factoren en met meerdere partijen zijn de belangen vaak erg groot. Er zijn meerdere manieren om de waarde van de onderneming te bepalen, deze kunnen ook tot meerdere uitkomsten komen. Weet jij wat jouw onderneming waard is? De waarde van een bedrijf bepalen is een specifieke tak binnen corporate finance. Het is haast onmogelijk om dit zonder de hulp van specialisten te doen en daarom dan ook een verstandige keuze om een professional hierbij in te schakelen. Wij hebben specialisten in huis die jou hierbij kunnen helpen en adviseren.

Uiteraard kun je zelf aan de slag gaan met de bedrijfswaardering van je onderneming. Er zijn namelijk meerdere methodes op internet te vinden waarmee je dit kunt doen. Maar de omvang van dit project kan ontzettend groot en ingewikkeld zijn, waardoor het zonde van je tijd is om dit zelf te doen. Wat een bedrijfswaardering kost, hangt af van de grootte van de onderneming. Hoe groter een onderneming is, hoe meer (financiële) zaken er moeten worden onderzocht. Neem contact op met onze specialisten, zij bekijken de situatie en kunnen dan een schatting geven wat een bedrijfswaardering voor jouw onderneming zal kunnen kosten. Wij identificeren de waarde bepalende factoren en verzorgen de waardebepaling van ondernemingen voor uiteenlopende doeleinden. Samen kijken we naar wat het beste is voor jouw situatie en de onderneming!

Recovery

Ondernemingen en markten zijn continue aan veranderingen onderhevig. Dit zal je als ondernemer vast en zeker de afgelopen paar jaar hebben gemerkt. Deze vaak onverwachte veranderingen kunnen financieel schadelijk zijn voor je onderneming en helaas in sommige gevallen het einde. De herstelactiviteiten van zo’n periode noemen we ook wel recovery.

Het ondernemerschap is niet altijd geheel risicovrij. Dat is ook één van de vele redenen wat het ondernemen leuk maakt. Maar onverwachte situaties kunnen niet altijd leuk zijn, doordat deze kunnen leiden tot een crisis. Deze kunnen zich plotseling voordoen of al een tijdje op de achtergrond sluimeren. De gevolgen kunnen groot zijn en is vooral zichtbaar in de financiële situatie van een onderneming. De oorzaken zijn niet altijd duidelijk, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Recovery verwijst naar de activiteiten die een onderneming moet doen na een crisis om weer te herstellen en terug te komen op het niveau waarop het opereerde voor de crisis. Recovery is de benodigde tijd op korte termijn om de financiële situatie te verbeteren.

kantoor-heerhugowaard-01

Voorkomen is altijd beter dan bestrijden! Onder crisis management vallen alle strategische beslissingen en pogingen om een crisis te voorkomen. Het dwingt het management om belangrijke beslissingen te nemen bij gebeurtenissen, zowel intern als extern. Een crisis is niet altijd acuut, soms speelt het al een tijdje mee op de achtergrond. Op deze soorten crisis kunnen nog worden geanticipeerd en kan het probleem worden omgedraaid. Crisis management zorgt er onder andere voor dat problemen preventief worden voorzien en eventueel verholpen. Soms gaat dat natuurlijk niet en is een crises niet te voorkomen. Het belangrijkste is dan om ervoor te zorgen dat het voor anderen lijkt alsof je het onder controle hebt. Dit geeft ze het vertrouwen in jou dat het goed komt.

Mocht alles echt uit de hand lopen, dan kunnen wij jou helpen. Onze specialisten kunnen effectief omgaan met lastige en uitdagende situaties binnen jouw onderneming. Wij kunnen je op belangrijke en beslissende momenten ondersteunen. Samen kijken we naar het voortbestaan en de toekomst van jouw onderneming! Onze adviseurs vinden altijd vanuit een strategische en tactische hoek kant en klare oplossingen. Hierbij houden zij de effecten van zowel de korte als de lange termijn in de gaten. Zij gaan snel, effectief en concreet te werk bij uitdagende situaties. Een crisis komt vaak onverwacht. Wij zijn flexibel en kunnen jou elk moment te hulp staan, zodat jouw crisis niet uitloopt op een ramp. Iedere situatie kan per onderneming verschillen, wij zullen dan ook eerst jouw situatie bekijken voordat we tot actie kunnen overgaan.

Heeft u vragen over onze diensten
of wilt u een offerte bij ons opvragen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws, concrete tips en adviezen van onze adviseurs.